Noviny

Petice proti další výstavbě ve Vysočina Areně

Rubriky: Noviny
/ Aneta Linková

V Novém Městě vrcholí debata o rekonstrukci Vysočina Areny a o tom, co je její přínos a jaká naopak přináší negativa.

Petice proti další výstavbě ve Vysočina Areně

V Novém Městě vrcholí debata o rekonstrukci Vysočina Areny a o tom, co je její přínos a jaká naopak přináší negativa.

Proti rozšíření Areny se v těchto dnech podepisuje petice. Za jejím vznikem stojí petiční výbor složený z bývalých i současných členů Sportovního klubu a dalších občanů, včetně světově známého horolezce Radka Jaroše. Mají pocit, že Vysočina Arena se zpronevěřila svému původnímu poslání, tedy službě široké veřejnosti.

Své připomínky shrnuli autoři petice v obsáhlém článku. Ten začíná kritikou vedení Areny a Sportovního klubu. Podle nich nenaplňují základní funkci areálu, ale vše podřizují velkým soutěžím pro vrcholové sportovce.

V roce 2011 byla podána žádost na čerpání dotací s tímto projektovým záměrem (bez jediné zmínky o vrcholovém sportu): Předmětem projektu je rozšířit běžecké trasy na Novoměstsku a zkvalitnit infrastrukturu pro milovníky zimního běžeckého lyžování a v letní sezóně pro turisty a cykloturisty. Projektem se vytvoří nové tratě o šířce 7 m a délce 1859,17 m… Tím dojde ke zvýšení atraktivnosti Novoměstska. /Zdroj Regionální rada : http://www.jihovychod.cz/rack/dotace/0000488)/

Uběhlo deset let a veřejnost, na niž bylo ve výše zmíněném projektu odkazováno, je až na velmi vzdálené koleji. Místní občané a turisté jsou dnes v takové situaci, že si mohou pokládat otázku, zda by nebylo lépe, kdybychom tu měli jednu rolbu a skútr na úpravu tratí, vše schované pod plechovou střechou, určené pouze pro děti a veřejnost, a přestali se být do prsou, že jsme světoví.“

Vedení Sportovního klubu, který Vysočina Arenu vlastní a provozuje, naopak tvrdí, že Arena slouží především veřejnosti a že velké sportovní akce se konají jen několik málo týdnů v roce.

Rozšiřovat, nebo nerozšiřovat, to je otázka

Autoři článku také upozorňují na to, že v červnu bude Zastupitelstvo Nového Města na Moravě hlasovat o dalším novém projektu Areny, který spolkne stamiliony korun z dotací.

Jejím cílem ale bude, aby se areál ještě více zaměřil na vrcholové sportovce. Novoměstští mají sport v krvi, jsou schopni řadu věcí podpořit, ale investice musí být účelná, zaměřená zejména na rekonstrukci současných budov, a ne k neustálé výstavbě nových. Nechtějme být svědky toho, jak nám jednou obrovské budovy budou padat na hlavy.“

Podle Jiřího Hamzy je ale právě v současné době trend odlišný. Před dvaceti lety byly požadavky na výstavbu takové, aby areály byly pokud možno co nejvíce mobilní. Názor se časem úplně otočil, téma udržitelnosti a životního prostředí razí mezinárodní sportovní federace i v zimních sportech. Cílem je vytvořit udržitelné areály šetrné k životnímu prostředí, s co nejnižší uhlíkovou stopou. To znamená vozit co nejméně materiálu tam a zpátky a udělat co nejvíce pevných staveb.

Financování Areny

V textu je také věnována velká pozornost financování Vysočina Areny, do které tečou stovky milionů z veřejných rozpočtů. Vysočina Arena je tak podle nich jedinou novoměstskou průmyslovou zónou. Putovaly do ní ze státních zdrojů, kraje, NMNM a Evropské unie už stamiliony korun, ale benefity, které by mělo město dostávat zpět, jsou minimální.

Roku 2011 došlo k rozšíření závodních tratí s tím, že budou sloužit především veřejnosti. Celkem bylo vynaloženo na tuto akci 64 mil. Kč, z čehož pokryla 57 mil. Kč Evropská unie, resp. Evropský fond pro regionální rozvoj, a zbytek, necelých 7 mil Kč, hradilo NMNM. 

(Zdroj Regionální rada: http://www.jihovychod.cz/rack/dotace/0000488)

Celkové náklady na výstavbu areálu pro MS v biatlonu 2013 dosáhly 306 mil. . Na financování investic se podílelo Ministerstvo školství, Kraj Vysočina, NMNM a peníze z Regionálního operačního programu.

(Zdroj: https://zdarsky.denik.cz/zpravy_region/vysocina-da-na-ms-v-biatlonu–milionu-korun-.html)

O pět let později (2018) se v Areně konalo MS na kolečkových lyžích, na které získal Sportovní klub dalších 35 mil. Kč. Modernizovala se např. trafostanice a optické kabely v ceně téměř 8 mil. Kč, jež by se měly renovovat i nyní. Po 4 letech? (Zdroj: https://bit.ly/3hvdjYC)

Každým rokem přispívá Nové Město Sportovnímu klubu minimálně 750 tis. Kč na provoz areálu, ale celkem za posledních 10 let (2010–2020) odsouhlasilo zastupitelstvo 23 mil. Kč na různé „drobnosti“ týkající se údržby Areny, nákupu vybavení, pořádání závodů atd. (Zdroj: Městský úřad NMNM)

Další výrazný příjem má Sportovní klub ze soukromých akcí, kterých se od roku 2005 uspořádalo v Areně asi 300 (v průměru tedy jednou za 2–3 týdny). Jedná se nejen o Světové poháry. Město pronajímá pozemky Areny Sportovnímu klubu jen za 75 tis. Kč na rok a žádný podíl ze zisku nedostává. (Zdroj: Městský úřad NMNM)

I když by do Areny mělo být investování dalších více než 300 milionů Kč z veřejných zdrojů a zhruba 20 milionů by mělo hradit samotné Nové Město, je prý velmi nejasné, jestli se zde budou konat vrcholové soutěže i v příštích letech. Petiční výbor upozorňuje: „V sousedním Polsku, 3 km za Harrachovem, se buduje další světový areál, který jistě bude hostit SP v běhu na lyžích a biatlonu. Jelikož jsou tato dvě střediska blízko sebe, lze předpokládat, že se budou v pořádání akcí střídat. SP v běžeckém lyžování se v NMNM konal loni, ale za poslední 3 roky byl 2x zrušen.“

Podle vedení klubu je tedy modernizace důležitá, aby se Arena udržela mezi top středisky, ale autoři petice upozorňují na to, že řada areálu je daleko skromnějších. Například italská Anterselva či slovinská Pokljuka disponují menším počtem staveb, a přesto se tam konala poslední dvě MS v biatlonu a patří mezi stálé pořadatele SP.

Své pochybnosti autoři textu shrnují do několika základních otázek. „Existuje rovnováha mezi vynaloženými financemi a přínosem? Nebylo by pro region efektivnější investovat přímo do sportujících místních dětí a úpravy tratí na loukách. Mělo by NMNM investovat další miliony do výstavby v Areně, když není schopné zajistit základní infrastrukturu, např. cyklostezku do Vlachovic, kde proudí mezi rychle jedoucími auty davy diváků, reprezentantů a v letních měsících i konvoje cyklistů?  Pozemky Areny sice vlastní Nové Město n/M, ale nemá žádný podíl z příjmů ani vliv na chod areálu.

Pro ty, kteří by měli zájem podepsat petici proti další výstavbě ve Vysočina Areně a apelovat pro narovnání vztahů mezi Sportovním klubem, NMNM a veřejností, pište na

e-mail: petice.nove.mesto@gmail.com. Petici můžete podepsat i u některých místních prodejců.

 

 

NOVOMĚSTSKÁ KULTURNÍ ZAŘÍZENÍ
Tyršova 1001
592 31 Nové Město na Moravě
  • IČ: 00372854
  • DIČ: CZ00372854
  • Datová schránka: zdcsqvm
  • Registrační značka:: OÚ 3714-1491